Rangos országos gasztroversenyen szereztek arany- és ezüstérmet a miskolci görögkatolikus középiskola végzős diákjai
Szakmai berkekben az egyik legrangosabb verseny az évtizedes múltra visszatekintő Illéssy Sándor Gasztro Kupa. Az országos ételművészeti versenyt idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg Kisújszálláson december elején.
A megmérettetés a hagyományos kategóriák mellett – mint például a cukrászat vagy hidegkonyha – idén az élőmunkás versennyel bővült. A helyszíni versenyfeladatok közül melegkonyha-élőmunka kategóriában indultak a Fáy András Görögkatolikus Technikum tizenkettedikes tanulói, Vajdovics József mesterszakács, szakácsmester felkészítésével.
A neves zsűri előtt kilenc versenyző főzött egyszerre, a mi diákjaink már reggel 6 órakor a konyhában voltak. A háromfős szakmai zsűri sokféle szempont alapján ítélt: az öltözködéstől kezdve a használt fűszereken keresztül az alapanyagokig minden górcső alá vett. Az elkészített ételnél pedig számított az ízek összhangja és tálalás minősége is.
A verseny népszerűségét bizonyítja, hogy 65 versenyző indult ebben a kategóriában, így kétnaposra bővült a megmérettetés.
Ebben a nagy mezőnyben ért el kiváló eredményeket az iskolánkat képviselő két diákunk:
Simkó Patrik 12. C osztályos tanuló I. helyezettként aranyérmet,
Csanálosi Péter 12. C osztályos diák II. helyezettként ezüstérmet és a zsűri különdíját kapta.
Gratulálunk nekik és felkészítőjüknek, Vajdovics Józsefnek.
Szöveg és fotók: Fáy