Tanulmányúton a kisszeminárium hallgatói

A leendő papnövendékek a hitoktatás gyakorlati oldalával ismerkedtek Homrogdon.

az osztályban

2024. április 25-én, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola előkészítő évfolyamán, az ún. „kisszemináriumban” tanulók, a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskolába látogattak.

Csépányné Szabolcsik Erika igazgató asszony igen kedvesen fogadta a teológus jelölteket, elöljáróban néhány információval szolgált a pedagógusközösséget, illetve az ide – mintegy tizenhárom településről – járó diákokat bemutatva.

az iskolában

Igazgatónő jóvoltából a fiatalok betekintést nyerhettek az intézmény életébe. Kezdésként Kondás András iskolalelkész irányításával az iskola kápolnájában imádkoztak az egyik osztállyal, azután görögkatolikus hittanórába kapcsolódtak be. A leendő elsőáldozókkal töltöttek negyvenöt percet. A nyolcadikos fiúkkal belefért egy foci. Akik ebben nem vettek részt, a végzős lányokkal beszélgettek. Természetesen a legaktuálisabb téma, a pályaválasztás állt a középpontban. A felsősök közlékenyek, barátságosak, tisztelettudók voltak. „Szívmelengető érzés számomra látni azt, hogy a gyerekek milyen jó nevelést kapnak ebben a suliban” –mondta az egyik hallgató.
játék

A vendégek betekintést nyertek az intézmény alá tartozó Barátság-háznak a működésébe, ahol fejlesztő pedagógusok segítenek a diákoknak. Elsősorban a pedagógiai szakszolgálat és az osztályfőnökök ajánlása alapján, olyan gyerekeknek járnak ide, akiknek képességeik okán, esetleg beilleszkedési, vagy magatartási nehézségből adódóan nehezen megy a tanulás az iskolai, nagyobb tanulócsoportban. Itt a gyerekek nem csak leckeírással, hanem irányított fejlesztő játékkal, egy kis kikapcsolódással tölthetik el az idejüket, és különféle kézműves tárgyakat is készítenek.

foci után

A nap egyik különleges részét képezte az úgynevezett neurofeedback vizsgálaton és tréningen való részvétel, amelyet az iskolába járó tanulóknál sikerrel alkalmaznak, fejlesztve ezzel szintén a tanulási képességeiket.  A módszer a beszédhibák, figyelemzavar, hiperaktivitás, mentális állapot, sőt, akár kisebb értelmi fogyatékosság esetén is sikeres (rész)megoldás lehet. A kispapok közül többen is kipróbálták a felmérő vizsgálatot és a tréninget. Nagyon jó és izgalmas élmény volt ez is a számukra.

neuorfeedback

Néhányan, akik a neurofeedback lehetőségét kihagyták, Abaújszolnokra látogattak el a délután folyamán. Az 1895-ben épült görögkatolikus templomot csodálták és sajnálták egyszerre, szemmel láthatóan nem imádkoznak már minden nap benne…

Abaújszolnok

Visszaérkezve Miskolcra, vecsernye és vacsora után még hosszan beszélgettek a fiatalemberek a napi élményeikről. Mindannyian sok pozitívumot soroltak, amit ismételten csak megköszönni lehet a homrogdiaknak!

Szerző: Orosz Rita és Szabó Áron