Centenáriumi családi nap Múcsonyban

Hálaadó liturgia, előadások, tanúságtételek és játék, szórakozás voltak a családi nap kulcsmozzanatai augusztus 6-án.

Szepesi Szilárd atya és családja

Az egyházmegyei családi nap helyszínválasztása nem volt véletlen. Száz évvel ezelőtt, az apostoli kormányzóság létrejöttekor még Múcsony volt a központ. Az itteni parókián akkoriban szolgálatot teljesítő esperes, Vaskovics Antal rögtön helynöki címet kapott az adminisztratúra irányítására. Majdnem másfél évig, Papp Antal érsek Miskolcra való költözéséig, innen irányította annak a huszonegy egyházközségnek az életét, amely akkor az adminisztratúrát alkotta. A családi  nap megszervezésének nemes feladata egyházmegyénkben a mindenkori Családpasztorációs Bizottságra és elnökére hárul minden évben. Ezt az elnöki posztot évek óta már Szepesi Szilárd atya tölti be, aki egyben a jelenlegi múcsonyi parókus is.

Szepesi Szilárd atya

A nap elgondolkodtató előadással kezdődött; Uzsalyné Pécsi Rita főiskolai tanár, neveléskutató, a gyermeknevelés mai kihívásairól beszélt. Rámutatott, hogy bár modern társadalmunkban sok minden megváltozott, azonban a teremtés rendje nem változott meg. Társas kapcsolatokra, a természettel való kapcsolatra továbbra is szüksége van nemcsak a gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is. Magával ragadó, néha megdöbbentő tényeket feltáró előadásával világított rá az érzelmi intelligencia fejlesztésének fontosságára is. Ez utóbbiakra jól alkalmazható, mondhatni gyakorlati tanácsok is elhangzottak, melyek személyes tapasztalataiból forrásoznak.

Uzsalyné Pécsi Rita

Augusztus 6-án Úrszínváltozás ünnepét tartjuk; a családi nap központi eseménye az Atanáz püspök által vezetett Szent Liturgia volt, ünnepi szónoka pedig Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferense.

püspöki liturgia

Beszédében Zsolt püspök a család fontosságára és szerepére irányította a figyelmet több megközelítésben is. Rámutatott, hogy a családi együttlét akkor tölti be a szerepét, ha a személyesség van a középpontban, a személyesség semmivel nem pótolható. „A jövő egyháza is a személyesség egyháza kell, hogy legyen.” – jelentette ki hozzátéve, hogy ezt látjuk Krisztustól is, aki személy szerint szólította meg az apostolokat, és személy szerint ment oda mindenkihez.

MArton Zsolt

Nem vagyunk egyformák, mondta később a püspök, „de Jézus segít megtalálni a kapcsolódási pontokat egymáshoz”. Ez igaz egyházközségeinkre és egyházmegyéinkre is; különböző karizmáinkat Isten csodálatos képpé alkotja. „A Krisztusban élő család kifelé is önzetlen tud lenni, együtt tud lenni másokkal, esetleg még együtt is tud imádkozni másokkal és másokért, és így kovász tud lenni a világban. A jövő egyháza, meglátásom szerint, a kovász egyház, amely hitelességével, mélységével, személyességével, egymásra való figyelésével ki tud sugározni, át tudja hatni a tágabb, nagyobb közösséget” – hangozott el a püspöki beszédben.

gyümölcsszentelés

Urunk színeváltozásának ünnepén egyházunkban hagyomány szerint gyümölcsöt szentelnek. A megszentelt gyümölcsökből mindenki részesült a mirováláskor.

miroválás

Múcsonyban hagyomány, hogy augusztus 6-án a templom kertjében, szabadtéren tartják az ünnepi liturgiát. A hagyomány hátterét Viszlai Viktor polgármester mondta el köszöntőjében. 1878-ban a faluban tűzvész pusztított, melynek következtében a templom is leégett. A falubelieknek bár nem volt hol imádkozzanak, ennek ellenére az ünnepet a romok mellett, a kertben tartották meg.

a templomkertben

Az egyházmegye és a falu közös ünnepe a ruszin közösségi ház udvarán folytatódott. Az ebéd végén az egyházmegye századik születésnapjára készült tortát Atanáz és Zsolt püspökök vágták föl.

a torta

Felsorolni is hosszú lenne azoknak a változatos, kipróbálásra váró játékok, foglalkozások és akadálypályák sorát, amelyeket a gyerekeket a ház kertjében találtak a délután folyamán. Mindeközben a felnőttek a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény két képviselőjének tanúságtételét hallgathatták meg. Szűcsné Völner Ildikó és Zuti Marianna a nevelőszülőként megtapasztalt kihívásokat tárták föl a hallgatóságnak, amelyek természetesen olykor gondokkal is együtt járnak, de mindemellett számos kegyelmet és örömet is rejtenek.

játszó gyermek

A centenáriumi családi nap hivatalos programja a családok megáldásával ért véget.

FÉNYKÉPEK

Címkék