Barna Sándor a Tiszáninneni Református Egyházkerület új püspöke

A püspökszentelő közgyűlést Miskolcon, az avasi református templomban tartották meg.

áldás

Barna Sándort augusztusban választották meg az egyházkerület gyülekezetei. Korábban püspökhelyettesként is működött, valamint Rásonysápberencs, Kázsmárk, Halmaj, Léh és Kiskinizs települések lelkipásztora volt. Az új püspök szentelésén Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke hirdetett igét és végezte el a szertartást. 

szónok

Az igehirdetést követően Barna Sándor, az egyházkerület megválasztott püspöke ünnepélyesen esküt tett, amelyet a gyülekezet felállva hallgatott végig. Ezt követően Szőnyi Tamás esperes elmondta a felszentelő imádságot, majd a szolgatársak kézrátétellel kértek áldást az új püspökre.

Beiktatását követően Barna Sándor igehirdetést mondott, amelyben Isten vezetését kérte, hogy a jó úton és jól tudja vezetni püspökként az egyházkerületet. „Engedjünk mindig, amikor Jézus megszólít. Ő az eseményeknek is ura, tudja úgy alakítani a körülményeket, hogy azzal vezessen minket.” – mondta. „Tudjunk mindig olyanok lenni, akik szeretnek, akik meglátják a másik embert. Ez kedves a szerető Atyának. Ez a szeretet kényszerít arra, hogy tudjunk megbocsátani és szolgálni. Hogy tudjuk beteljesíteni a küldetésünket. Legyünk só, legyünk világosság” – szólított fel.

eskü

Barna Sándor igehirdetése után Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szólalt fel, aztán Kató Béla erdélyi püspök a határontúli egyházkerületek nevében is köszöntötte az új püspököt, majd a testvéregyházak és felekezetek vezetői következtek.

Atabáz püspök

Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke köszöntőjének fő gondolatát Salamon templomszentelési imájából és a 132. zsoltárból ezúttal a protestáns bibliafordítás szövegével idézte. Megjegyezte, hogy ezt a zsoltárverset a görögkatolikus egyházban is imádkozzák a papok és a püspökök öltözködésekor: „Papjaid öltözzenek igazságba, híveid pedig ujjongjanak!”

„Ezt kívánom most az új püspöknek és az egész egyházkerületnek” – mondta Atanáz püspök, és felajánlotta együttműködését – mint fogalmazott – „az evangéliumi értékek védelmében.”

„Adja Isten, hogy sikerüljön megvalósítani mindazokat az evangéliumi értékeket, amelyeket az elmúlt tíz évben ott a Csereháton, Halmajtól Detekig, a szegény iskolák és falvak körzetében is, megláttam és megtapasztaltam tőled” – szavakkal méltatta Atanáz püspök az újonnan felszentelt Barna püspök eddigi lelkészi szolgálatát. „Nekünk mindent meg kell tennünk, hogy hitünket az evangélium szellemével, együtt tudjuk megvédeni.” – zárta ünnepi köszöntőjét a görögkatolikus miskolci püspök.

a szentelésen

Végül a világiak képviseletében Tóth József halmaji polgármester-presbiter és Tóth-Szántai József, Miskolc polgármestere szólt az egybegyűltek népes gyülekezetéhez.

FORRÁS: MINAP.HU

Címkék