Átváltozott a szirmabesenyői templom is

Úrszínváltozás ünnepkörében szentelte meg Atanáz püspök a szirmabesenyői templom falait beborító új ikonokat

a szentély

A szirmabesenyői parókia meglehetősen fiatal egyházközség a Miskolci Egyházmegyében, múltja mindössze két és fél évtizedben mérhető. A templomot Urunk színeváltozásának tiszteletére szentelték föl az ezredfordulón. Az itteni közösséget a templomhoz való ragaszkodás és annak épüléséért, szépüléséért tenni akarás mindenképpen beírja majd a történelembe. Ennek egyik látható vált jele az ikon falfestmények, melyeket a templombúcsún szentelt meg Orosz Atanáz püspök augusztus 11-én.

Atanáz püspök

Az ünnepi szertartás az ikonok megszentelésével kezdődött. Hosszabb könyörgő imádságok után elsőként a szentélyben látható Istenszülő ikont, majd Szent István diakónus és Szent Miklós ikonjait szentelte meg a püspök, majd sorra a falakon ábrázolt további szentek képeit. Az Üdvözítő bor- és kenyérszaporító csodáit is óriási falképeken ábrázolta Sallai Géza szobrász- és festőművész, illetve készült egy kicsinyített másolat a sajópálfalai kegyképről is.

kegykép

Atanáz püspök ünnepi tanítását a templomhajóban látható két legnagyobb falképhez fűzte:

„Nagyon sokat jelent számukra a kánai menyegző ábrázolása, ahol Jézus Krisztus megáldja a házasságot, a férfi és női életszövetségét, úgy, ahogyan azt a teremtő Atya megteremtette és annak idején megáldotta. Nem csak itt, Szirmabesenyőn fontos nagyon, hogy továbbra is ez maradjon a házasság eszménye, amit a mi Urunk Jézus Krisztus megáldott, a téves modern ideológiáktól pedig bátran merjünk továbbra is elhatárolódni. Krisztus, aki az élet számtalan helyzetében iránymutatást és tanácsot ad számunkra, irányítsa a házasságot, a családot is, a teremtői és megváltói szándék szerint. A kánai menyegzőt megáldó Krisztus megáldja ezt a közösséget is, az idetartozó, vagy idelátogató családokat mindazzal, amire az élethez szükség van. A hétköznapi boldogságot kell elfogadnunk attól a Krisztustól, aki megáldotta a férfi és nő életszövetségét és a családot, mely ebből szervesen fakad.” – mondta a püspök, majd így folytatta:

kép

„A mai evangéliumból egy gazdag ifjú kudarcát szemlélhettük (Mt 19,16-26). Azon is elgondolkodhatunk; vajon mi hogyan állunk vagyonilag az Isten színe előtt. S olyan jó, hogy itt a kenyérszaporítás ikonjával megkaptuk a választ: "Vesd az Úrra gondodat és ő majd táplál téged" ahogyan ez már a zsoltárokban megfogalmazódott. Ehhez a mondathoz ma is nagyon kapcsolódik a zsidókhoz írt levél mondata: "Ne legyetek kapzsik, elégedjetek meg azzal, amitek van (Zsid 13,5)”

kép

„A mi Urunk Jézus Krisztus, aki ötezer embert először is tanításával táplált, a kenyérszaporítással és az utolsó vacsora titkával meggyőzött bennünket arról, hogy nem csak kenyérrel él az ember, hanem az Isten minden igéjével. A lényeg valahol itt van. Amikor az ember nem bírja abbahagyni a versenyt, amit az a bizonyos piac erőltet rá, akkor tönkremegy lelkileg, és előbb-utóbb testileg is. Fontos ma, itt ezen a búcsún elhatároznunk, hogy a mindnyájunk számára kenyeret szaporító, táplálékot adó Jézus Krisztus szándékaihoz csatlakozunk, bármilyen körülmények között.” – hangozott el a püspöki homíliában.

ikonok

A fenti gondolatmenethez még a zsidókhoz írt levél testvéri szeretetre buzdító felhívását is felemlítette Atanáz püspök: „Itt, ahol szenteket látunk megfestve, valóban érezzük, hogy az a bizonyos testvéri közösség nem is zárul le a szűkebb értelemben vett családunkban. Testvéreink mindazok, akik ide összegyűltek; az egyház tagjai. A Jézus Krisztus által meghirdetett testvériség értelmében ápoljátok azt a testvéri szeretetet, amely valóban a felebarát nagy értékeit ismeri föl a másikban, és azt az üdvözítő szándékot, amellyel Isten megteremtette és megváltotta őt.”

ikon

A templomszépítésnek újabb gondolata mintegy két éve fogalmazódott meg Szirmabesenyőn. Felújították a mennyezeti lambériát, az ablakokat, a villamosítás és a hangtechnika is modernizálódott, mondta el Polyák Imre protopresbiter atya, az egyházközség parókusa. Imre atya hálával emlékezett meg minden olyan jószándékú segítségről, ami előmozdította a munkálatokat. A beruházás költségeinek legnagyobb részét a hívek adományai fedezték, melyet a szirmabesenyői önkormányzat, valamint az egyházmegye támogatásával egészítettek ki.

Imre atya

Tavaly tavasszal Krakk-Polyák Zsófia ikonműhelyében készültek az első vászonra festett alkotások, amelyek most már a szentély falait díszítik. Dr. habil. Sallai Géza szobrászművész keze munkája pedig az általa korábban kifestett ikonosztázion után, most a templomhajó képein jelenik meg. A további díszítőfestéseken Boros Andrea és Soltész József dolgoztak.

a templom

A befejezett munkát Atanáz püspök így méltatta: Az immár különböző élethelyzetekben is láthatóvá vált Krisztus „arra ösztönöz bennünket, hogy bármely élethelyzetben találjuk meg az Ő üdvözítő szándékát, akaratát, és Őhozzá igazítsuk életünket.”

FÉNYKÉPEK

Szerző: Varga-Juhász Bernadett

Címkék