Utazás a jelenben, a múltból a jövőbe

Az egyházmegye a centenáriumi évben az anyaegyházmegyébe és a környékére szervezett zarándoklatot

kereszt és árnyéka

Egyházmegyénk idén ünnepli jogelődjének, a Miskolci Apostoli Exarchátus alapításának 100. évfordulóját. Eme jeles alkalomból alapos lelki előkészületet terveztünk, méltóan megünnepelve az elmúlt száz év történelmét, valamint tisztelettel adózunk őseink emlékének, akiknek hűsége és kitartása 2015-ben meghozta gyümölcsét: megalakult az önálló Miskolci Egyházmegye.

csoportkép az eperjesi székesegyház előtt

 2023-ban előkészületként Rómába, egyházunk központjába, Szent Péter és utódainak székhelyére zarándokoltunk el. Ünneplésünk azonban nem múlhatott el anyaegyházmegyénk, az Eperjesi Egyházmegye, valamint a Felvidék meglátogatása nélkül. Az elmúlt pár napban felkerestük e vidéket, adózva gyökereink és őseink előtt, egyúttal erőt merítettünk a reményteljes jövő felé haladva. A zarándoklat része volt a vidék épített és természeti örökségének felkeresése és a közösség adta örömök megélése, hogy a lélek és a test is feltöltődve, megerősödve térhessen haza az itthon maradottak épülésére.

fatemplomban

Felsorolni is lehetetlen annak a sok kegyelemnek a megtapasztalását, melyet a különböző településeken és templomokban átélhettünk (Klokocsó, Litinye, Bártfa, Ladomérásár, Rózsadomb, Sanok, Przemysl).  A zarándoklat csúcspontját az Eperjesi Székesegyházban a két főpásztor vezetésével végzett Szent Liturgia jelentette, ahová két busszal és több személyautóval is csatlakoztak hozzánk otthonról testvéreink. Atanáz püspök úr beszédében buzdított minket, hogy az evangéliumi két testvérből a jól döntő példáját követve teljesítsük továbbra is az Atya akaratát, előmozdítva ezzel egyházmegyénk és a jövő nemzedékek javát is. A Szent Liturgia után egyházmegyénk jóvoltából egy ünnepi ebéden is részt vehetett a több mint kétszáz fős ünneplő közösség.

a templomban

Rengeteg látnivaló, sok-sok élmény, lelki gazdagodás várja, hogy lelkünkben a megfelelő díszes gyertyatartóra helyezzük a megélt pillanatokat, élményeket és így nem csak nekünk, hanem a körülöttünk élőknek is világosságává és örök emlékké, megerősítő kegyelemmé válhat ez a zarándoklat.

A beszámolót Béres Gábor atya, az egyhetes zarándoklat vezetője írta, a FÉNYKÉPEKET a zarándokok készítették.

Címkék