Új településre költözik az egyházmegye gyermekvédelmi központja

A Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény központi irodája Abaújszántóra költözik

az épület

Az intézményt 2013-bant alapította Orosz Atanáz püspök, tolcsvai székhellyel. Működésüket akkor mindössze tizenhárom nevelőszülővel kezdték el. Azóta már 12 lakásotthon van, több mint kétszáz nevelőszülő tartozik a hálózatba, közel 800 gyermekről és fiatal felnőttről gondoskodnak. Az ezzel járó szakmai és egyéb feladatokat egy száznyolcvan fős alkalmazotti csapat látja el. A munka koordinálásához a központi irodaépület Tolcsván már kicsinek bizonyult. Az új székház Abaújszántón épült meg, a korábban létesült lakásotthon szomszédságában.

az épület

Az új épületet július 17-én adták át. A házszentelés szertartását Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Orosz Atanáz püspök végezték. Az ünnepi házszentelést megtisztelte jelenlétével Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő, a térség  gyermekvédelmi vezetői, Abaújszántó polgármestere Sáfián Ádám, az egyházmegyei és az intézmény fenntartójának vezetői, munkatársai, valamint az épület tervezői és kivitelezői is.

átadás

A házszentelésen, szokás szerint, Lukács evangéliumából a 19. fejezet első részét olvassák fel. „Ma üdvösség köszöntötte házra” hallottuk, „de azért tudjuk, hogy nem a beton, a fa, a kő és egyéb építőanyagok igénylik az üdvösséget, hanem mindenekelőtt az ember. Az evangélium mondataiban is egyértelmű, hogy Zakeus az, aki üdvösségre juthat a Jézus Krisztussal való találkozás folytán. ” – mondta Atanáz püspök és a Zakeusra vonatkozó evangéliumi mondatot azokra vonatkoztatta, akik itt dolgozni fognak majd.

Fülöp és Atanáz püspökök

„Az üdvösség a Biblia nyelvén nem pusztán az eljövendő örök boldogságot, hanem ezen kívül evilági értékeket is jelent. Boldogságot, egészséget, jólétet” - tette hozzá, majd így folytatta: Amikor egy házszenteléskor az üdvösségről beszélünk, mindenkinek ezt a jólétet, ezt a boldogságot, az egészséget kívánjuk. Ma azokért imádkozunk, akiket ránk bízott a Gondviselés és azokért is, akik gondjukat viselik. Imádkozunk azért, hogy Isten segítségével minden munkájukat egészen pontosan tudják elvégezni azok javára, akik ezt a szolgálatot igénylik.”

Fülöp Attila

Fülöp Attila ünnepi beszédében kijelentette: „Csak akkor lehet sikert elérni a gyermekvédelemben, ha lesz szív és lélek ahhoz, hogy a traumákon átsegítsék a gyerekeket és fiatalokat”. Az államtitkár leszögezte, az elmúlt időszakban hozott jogszabály-módosításoktól új minőséget és szintet remélnek, ami segíteni tud a szolgáltatóknak is. A sikeres gyermekvédelemhez az kell, hogy az állami, egyházi és civil szereplők együttműködve végezzék feladatukat. Az államtitkár szerint példát mutat a Miskolci Egyházmegye és a görögkatolikus közösség abban, ahogy a gyermekekkel foglalkoznak ezen a területen. Az új székház kapcsán pedig köszönetet mondott azért, hogy a fiatalok mellett a dolgozókra is figyelnek.

Ivancsóné

Ivancsóné Hajas Ágnes, a Szent Zotikosz igazgatója úgy fogalmazott; egy szép, új és többfunkciós épületben folytatva munkájukat örömmel és reményteljesen tekintenek a jövőbe. Kollégáival együtt továbbra is azon lesznek, hogy szakmai tudásunkkal, hitünkkel, lelkesedésünkkel mindent megtegyenek azért, hogy a gyermekeknek otthont nyújtó ellátást, családi környezetet és az álmaik megvalósítását biztosítsák.

FÉNYKÉPEK

Szerző: Varga-Juhász Bernadett

Címkék