Legyünk az Isten engedelmes fiai

Nagyboldogasszony búcsúját ünnepelték Máriapócson

a búcsún

Az Istenszülő elszenderedésének ünnepét tartották Máriapócson augusztus 18-án. A nagybúcsún három görögkatolikus főpásztor és a Görögkatolikus Metropólia papsága végezte az ünnepi Szent Liturgiát.

„A csodák helye megerősít: amit az életedben eddig gyöngeségnek tartottál, s amiről, úgy gondoltad, nem tudod legyőzni, aminek, azt hitted, nem tudsz ellenállni, ma sikerül, ha megfogadod és kéred Máriának, égi édesanyánknak a segítségét” – mondta Fülöp érsek-metropolita atya prédikációjában. „Ez a csodák helye” – illette a jelzővel Máriapócsot.

Fülöp atya

Dalanics Zoltán hajdúdorogi parókus pedig „a remények földjének” aposztrofálta a kegyhelyet az ünnepi Szent Liturgiát megelőző katekézisében.

A hely vonzza az embereket. Nagyboldogasszony ünnepén minden görögkatolikus Nagybúcsúján újra megtelt a tér. S azon kívül, hogy egy hatalmas, nyüzsgő tömeggé formálta a jelenlévőket az Istenbe vetett reménység, ki-ki megtalálhatta az egyéni és közösségi hitélményét is.

A zarándokok értetkőzni vonultak fel a kegykép elé; énekkel köszöntötték a Szűzanyát; a bazilikát körülölelő fal tövében megtisztító szentgyónásra vártak; a téren a közösen énekelt és mondott imádság erejét élhették át; a szertartás után a körmenetben közösen tehettek tanúbizonyságot meggyőződésükről a világnak. Személyes és közösségi megtapasztalások helyévé is vált Máriapócs.

a tömeg

„Ez Máriapócs csodája: hogy sokan összejövünk és egymást erősítjük a hitben. Testvéreim, higgyünk abban, hogy az Úristen meg akarja változtatni az életünket. Nekünk engednünk kell. Engednünk kell, hogy Ő tegye engedékennyé a szívünket” – fogalmazta meg a hierarcha.

A paptestvérek az egész metropólia területéről végeztek itt szolgálatot: gyóntattak, koncelebráltak az oltár körül, kiszolgáltatták az Eucharisztia szentségét, kísérték az általuk vezetett közösséget, vagy a háttérben segítették az események gördülékennyé tételét.

A külső, tábori oltárhoz a liturgia kezdetét jelző harangszó alatt hosszú sorban vonult fel a papság és az asszisztencia a három görögkatolikus főpásztor, Kocsis Fülöp érsek-metropolita, dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök előtt.

a papság

A nagybúcsúra a korábbi években (a gyalogos zarándoklat mellett) mindenféle járművel érkeztek zarándokok. Idén lehet, hogy autóval, autóbusszal érkezők voltak többségben, de az ország egész területéről vonzotta ide őket az ünnep: Álmosdtól Szegedig, Vásárosnaménytól Budapestig csaknem negyven görögkatolikus parókiáról voltak jelen a kegyhelyen, érsek-metropolita atya luxemburgi zarándokról is tudott.

Ugyanakkor kiemelt figyelmet kapott ezen a napon az a csaknem ötszáz zarándok, aki augusztus 12-én – akkor még kisebb létszámban – Miskolcról indult útnak, hogy ötnapos gyalogos zarándok-kilométerek után Máriapócsra érjen: az éves ifjúsági zarándoklat résztvevői (tudósításunkat ITT olvashatja el), akik közül sokan a szombati megérkezést követően a vasárnapi búcsúban is ott maradtak.

pőló

A nekik szánt gondolatokból és mottóból, valamint az elhangzó evangéliumi szakaszokból merítve Fülöp érsek az engedelmességről és a bűnnek való ellenállásról tanította a jelenlévőket.

Arra buzdított mindenkit, hogy – segítségül hívva a Szűzanyát – az életünkben meglévő kísértések közül csupán egynek álljunk ellen, legyen az bármily kicsiny. „Hiszen ha abban az egy dologban változtattam, már megváltozott az életem.”

„Drága testvéreim, pócsi zarándokok, akárhonnan is jöttetek, ezért jöttetek, hogy ma kiengesztelődjetek az Istennel, és ezt a megengedést vigyétek haza engedelmes szívvel. Hirdessétek az Isten szeretetét, ehhez nagy hit kell, de ti álljatok szilárdan a hitben, legyetek bátrak és erősek, és így képesek lesztek majd mindent szeretetben tenni.” (Beszédét teljes terjedelmében közöljük EZEN A LINKEN.)

díjátadás

A szertartás végén Máriapócs Város polgármestere, Papp Bertalan megköszönte és gratulált a település lakójának, egyben a Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola tanárának, Kovács Richárd olimpikonnak, hogy a Párizsi Olimpián ökölvívásban kimagasló teljesítményét nyújtott.

Dr. Mosolygó Péter kegyhelyigazgató atya háláját fejezte ki a búcsúban tett mindennemű közreműködésért és a közös imádságáért.

A kántori szolgálatot az ifjúsági zarándoklat fiataljai közül néhányan és a görögkatolikus papnövendékek közösen látták el.

A záró áldást megelőzően régi hagyományt felelevenítve a teljes papság és a szolgálattevők, valamint a hívek körmenetre indultak a bazilika és a tér körül – közben megállva és olvasva a körmeneti evangéliumokat a négy égtáj felé.

Atanáz püspök

A főpásztorok szenteltvízzel hintették meg a híveket és a kegytárgyakat.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

FÉNYKÉPEK

Címkék