Határon átívelő lelkigyakorlat és találkozó pedagógusoknak

Színes programok tarkították a pedagógusok lelkigyakorlatát.

csoportkép

A Miskolci Egyházmegyében idén nyáron is megszervezték a pedagógusoknak szóló lelkigyakorlatot és találkozót, de idén nem csupán a Miskolci Egyházmegye görögkatolikus fenntartású intézményiből érkeztek kollégák, hanem egy Interreg kisprojekt keretében egyházmegyénk HUSK/SPF/2301/3.2/174 pályázatának köszönhetően, a Kassai Egyházmegye fenntartásában működő Szent Jozafát Szakképző Iskola pedagógusai is jelen voltak Terebes városából. Így összesen Szlovákiából 41 pedagógus, Edelényből, Miskolcról, Homrogdról, Sátoraljaújhelyből pedig 25 fő magyar pedagógus találkozott, hogy Isten jelenlétében és egymás társaságában töltődjön fel a tanév végén.

csoportkép

Talán még az időjárás is együtt változott találkozón résztvevők lelki állapotával a három nap alatt, hiszen a fáradt és a tanévet éppen csak befejező tanárok július 2-án egy szeles, esős napon kezdték el a közös programot Sátoraljaújhelyen a Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. Közösen meglátogatták a római katolikus templomot, majd a görögkatolikus templomot. Megismerkedtek a város szépségeivel, nevezetességeivel, történetével is a templomok meglátogatása során. A Szent Miklós görögkatolikus templomban az Istenszülő köntösének elhelyezése ünnepén egy közös kétnyelvű szlovák-magyar Szent Liturgián is részt vettek, ahol Mondok István atya, a borsi görögkatolikus közösség parókusa, szintén két nyelven biztatta a jelenlévőket Mária példáján keresztül, hogy van-e célja az életünknek, hogy van-e, akit kövessünk! Estére a rossz idő miatt az iskola ebédlőjében ismerkedtek egymással, s közben a helyi iskolában készülő bort is megkóstolhatták a lelkigyakorlat résztvevői.

papság

Másnap már az idő is barátságosabb volt, így bátran indultak a közeli Sárospatakra, hogy folytassák a lelki feltöltődést. A fele társaság a Bodrogon kenukkal, a másik fele pedig a Megyer-hegyi Tengerszem megmászása után jutott el Sárospatakra, ahol a Bodrog Hotelben elköltött közös ebéd után a római katolikus bazilikát nézték meg, majd a várban tettek látogatást, végül ezen a napon is a görögkatolikus templomban hallgatták Mondok István atya gondolatait arról, hogy felfedezzük-e a csodákat életünkben.

kenuzás

Az utolsó együtt töltött napon már egyre több volt a nevetés, a jókedv a közösségben. A ragyogó napsütésben a Zemplén Kalandpark attrakciói kovácsolták össze a sok helyről érkező társaságot. Különösen nagy élmény volt a nemrégiben átadott Nemzeti Összetartozás Hídján átmenni magyar és felvidéki kollégáknak, vagy a Magas-hegyi kilátóból megcsodálni a hegyek alatt elterülő gyönyörű vidéket, amelynek egy része ma magyar föld, egy másik része pedig a szomszédos Szlovákia területe. A közös ebéd a búcsúzkodás után remélhetőleg egy lelkileg feltöltött, szép élmények és a találkozás örömében megpihent társaság tért haza, hogy a nyári szünet után folytassa a munkáját.

Papp Zoltán, igazgató

FÉNYKÉPEK

Címkék