„Kereszt által lett az üdvösség”

Keresztszentelést és épületszentelést tartott Atanáz püspök a felújított sátoraljaújhelyi Szent Anna Szeretetotthonban.

kereszt és épület

Alig öt éve bízták egyházmegyénkre a Nagy Szent Bazil Rendi Nővérek a Sátoraljaújhelyen már általuk két évtizede működtetett idősek otthonát. Azóta nem könnyű éveket tudhatnak maguk mögött az itt dolgozók. Először a pandémia intézkedései, majd pedig az épület szükségessé vált felújítási munkálatai állították őket olyan kihívások elé, melyek során az itt lakók nyugalmát és ellátását is biztosítani kellett. Bízunk benne, hogy az elkészült korszerű épületben már több nagy nehézség nem éri őket. Ezért imádkoztak közösen április 16-án Atanáz püspök vezetésével, az udvaron nemrég felállított kereszt előtt és a kápolnában, a házszentelés szertartásán.

emberek

„Az evangélium zárszava szerint Ma üdvösség köszöntött e házra (Lk 19,9). Az üdvösség a Biblia nyelvén egyszerre jelentett boldogságot, megváltást, örömet és jólétet adó áldást Isten részéről.” – szavakkal kezdte ünnepi köszöntését Atanáz püspök a házszentelés szertartásán.

házszentelés

A húsvéti időszakban nap mint nap énekeljük: kereszt által lett az egész világ öröme.” „Az az üdvösség, az az áldás és boldogság, amely Isten ajándéka, olykor a kereszttel jár együtt; az üdvösség történetében épp a keresztfával valósult meg.” – mondta Atanáz püspök, majd a frissen megszentelt keresztre utalva így folytatta:

„Hány és hány gondozott, ápolt, itt lakó testvérünknek van szüksége az Ő keresztjére és áldására. Mert szobáinkban kis keresztek eddig is voltak, és valljuk be, nem csak a szobáinkban, hanem az életünkben is. Kinek-kinek kijut a maga kis keresztje. De Jézus Krisztus keresztjét kell szemlélnünk és szívünkbe fogadnunk ahhoz, hogy az üdvösséget ne csak a megszentelt falakra, hanem magunkra is vonatkoztathassuk. Mert amíg a kis keresztjeinket másokra akarjuk áthárítani, addig nem lesz igazán nyugtunk, az örömünk nem lesz teljes. Aki viszont tudomásul veszi saját keresztjét, elfogadja a mindennapokkal együtt járó nehézségeket, az Jézus Krisztussal együtt tekint az üdvösség, és az örök boldogság felé. Mindannyian meg vagyunk győződve róla, hogy a kereszt átalakít, megfordít sok mindent, és valóban kereszt által lett a világ öröme. Ezen a mai napon csak kívánni tudom, hogy az üdvösség ne csak a házra, a falakra köszöntsön be, hanem minden egyes szobában az ott lakókra is.

Soltész Miklós

A jeles alkalmon a szeretetotthonba látogatott el Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Ünnepi beszédében azt is kifejtette, hogy az egyházak országszerte több mint negyedmillió emberen segítenek önzetlenül, rendszeresen, a hét minden napján, a csecsemőktől az idősekig, különböző intézményekben. Ennek óriási szerepe van társadalmunkban, ebben a munkában pedig az állami és az egyházi fenntartók egymásra vannak utalva. „Csak így lehet közösséget építeni” – mondta az államtitkár, aki külön is méltányolta a görögkatolikus egyház szociális feladatvállalását.

a vendégek

Az ünnepséget Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város polgármestere, a Miskolci Egyházmegye szociális feladatainak ellátásért felelős munkatársai és az ózdi szeretetotthon vezetői, valamint a sátoraljaújhelyi otthonban szolgáló felekezetek képviselői is megtisztelték jelenlétükkel.

a vendégek

A Szent Anna Szeretetotthonban megvalósult beruházás a mai kor előírásainak és elvárásainak megfelelő környezetet teremt a gondozottaknak, és az itt dolgozók számára is. A projekt finanszírozását az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap Társfinanszírozásával, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program tette lehetővé (KEHOP-5.2.13-19-2019-00005). A projekt keretén belül a nyílászárók cseréje, az épület hőszigetelése és a fűtési rendszer korszerűsítése valósult meg az otthon mindkét épületrészén.

keresztszentekllés

Az udvaron, az épület főút felőli oldalán most megáldott kereszt szintén közös összefogással lett felállítva. Az ellátottak és hozzátartozóik, az itt dolgozók és több jó szándékú ember pénzét, munkáját, erejét, imáját ajánlotta föl a kereszt elkészítéséhez.

„Amikor az udvaron megszentelt korpuszra tekintünk, jusson eszünkbe a Megváltó, aki bár testileg elszunnyadva vállára ejti fejét, mégis biztat bennünket, hogy ha bármilyen formában is őreá hagyatkozzunk, akkor elfogadja gyöngeségeinket, még elbóbiskoló imáinkat is, mert Ő az, aki üdvösség felé vezet minket” – hangozottak a biztató szavak Atanáz püspöktől.

Varga-Juhász Bernadett / Miskolci Egyházmegye

FÉNYKÉPEK

Címkék