Ünnepélyes kihirdették Kocsis Fülöp érsek-metropolitai kinevezését

Leonardo Sandri bíboros úr, a Keleti Kongregáció prefektusa március 23-án Hajdúdorogon ünnepélyesen kihirdette Kocsis Fülöp érsek-metropolitai kinevezését.

Fülöp metropolita
metropolita

Ferenc pápa március 20-án alapította meg a Magyarországon élő görögkatolikusok számára a Hajdúdorogi Metropóliát, ugyanezen hatállyal Kocsis Fülöp hajdúdorogi püspököt nevezte ki a Hajdúdorogi Metropólia első metropolitájává, a metropólia székhelyévé pedig Debrecent tette meg.

Ferenc pápa ezzel együtt a Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emelte, első püspökének Orosz Atanázt nevezte ki. Megalapította továbbá a Hajdúdorogi Egyházmegyéből leválasztott területből a Nyíregyházi Egyházmegyét, s annak apostoli adminisztrátorává Orosz Atanázt nevezte ki.

A beiktatás első lépéseként 2015. március 23-án, a hajdúdorogi görögkatolikus székesegyházban ünnepélyes keretek között kihirdették Kocsis Fülöp érsek-metropolitai kinevezését. Az ünnepségen részt vett Leonardo Sandri, a Keleti Egyházak kongregációja prefektusa, Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa, Erdő Péter bíboros-prímás, Orosz Atanáz püspök, több hazai és külföldi püspök, valamint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Sandri bíboros köszöntő beszédében kiemelte: a mostani metropólia létrejötte után a magyarországi görögkatolikus egyház már nem az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye leányegyháza, hanem testvéregyháza. A metropólia szó ugyanakkor anyaváros jelentéssel bír, mely jól fejezi ki az egyház belső szándékát ezzel az elnevezéssel: miként az anyaságnak, úgy ennek is egy mély és elkötelezett szolgálatnak kell lennie.

Magyarországon eddig a görögkatolikus egyház számára két egyházkormányzati egység állt fent: az 1912-ben alapított Hajdúdorogi Egyházmegye, illetve az 1924-ben alapított Miskolci Apostoli Exarchátus. Előbbit Kocsis Fülöp püspök, utóbbit Orosz Atanáz püspök exarcha vezette.

Az ünnepség ideje alatt a máriapócsi könnyező Mária-ikon országjáró körútja során éppen Hajdúdorogon vendégeskedett. Ennek keretében a reggel nyolc órakor kezdődő Előszenteltek liturgiáját Orosz Atanáz püspök atya vezette és ő mondott szentbeszédet. Az Istenszülő ikon délben Nyíregyházára ment tovább, majd március 24-én tér haza Máriapócsra ahol a Keleti Kongregáció prefektusa nyitja meg a Tricentenáriumi évet.

Címkék