Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) 2023. december 5-6. között tartotta téli rendes ülését.

logo

A püspökök testülete a szokásoknak megfelelően a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia budapesti székházában gyűlt össze. Az ülésen részt vett Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa is.

Marton Zsolt családreferens püspök többek között beszámolt arról, hogy az idei évben megjelent magyarul a Katekumenális felkészítés a házasságra című kötet, amely Ferenc pápa szorgalmazására jelent meg tavaly a nagy világnyelveken. Nagy sikerrel zajlott le októberben a 28. családkongresszus Máriabesnyőn, valamint novemberben az Országos Életvédő Nap Székesfehérváron. Elmondta azt is, hogy folyamatban van a minden egyházmegyét lefedő életvédő referens hálózat megszervezése.

Székely János szombathelyi megyéspüspök beszámolt a Boldog Ceferino Intézet elmúlt öt évben végzett tevékenységéről. A cigánypasztoráció területén kiemelten fontos, hogy a Biblia lovári nyelvű fordítása után befejezéshez közelít a misekönyv lovári fordítása is és a tervek szerint 2025-re a temetési szertartáskönyv fordítása is elkészül. Számos egyéb kiadvány (például tankönyv) is megjelent a romák számára. Folyamatosan zajlik a cigánypasztorációs lelkipásztori munkatársak képzése is. Számos lelkigyakorlat, zarándoklat és búcsú megszervezésében és lebonyolításában vett részt az intézet.

Idén is elindult a Katolikus Karitász „Tárjátok ki a szíveteket!” elnevezésű adventi segélyprogramja, amely során a rászoruló családokat segítik a téli időszakban és karácsonykor. A nélkülözőkért indított országos összefogásnak kettős célja van: ünneppé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. Idén is több módon lehet csatlakozni a karácsonyig tartó adománygyűjtéshez, amelynek lehetőségeiről a www.karitasz.hu honlapon tájékozódhatnak. „Angyalbatyu” ajándékgyűjtő akciójuk keretében nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni országszerte a különböző gyűjtőpontok egyikén. Részletek a www.angyalbatyu.hu oldalon. Az ajándékcsomagokat a Karitász önkéntesei juttatják el az országos hálózaton keresztül a rászoruló családok gyermekeinek hazánkban és Kárpátalján is. Idén december 10-én lesz a Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű kampánya. Az országos akcióval a napi megélhetési problémákkal küszködőkre hívják fel a figyelmet, ezért országszerte programokat és szimbolikus mécsesgyújtásokat tartanak. December 16-án a szervezet a legkisebbekkel ünnepli a karácsonyt a Városmajorban a „Gyermekek a gyermekekért” című rendezvényen. A Karitász december 18-án szombaton este fél nyolckor jótékonysági estet szervez a Szent István-bazilikában, ahol az est fellépői Lackfi János és a MAGnificat zenekar lesznek. Az esemény bevételét a rászoruló gyermekek és családok karácsonyának szebbé tételére fordítják majd. December 21-én a jótékonysági szervezet a Magyar Szentek templomában tartja a Menekültek karácsonyát, december 22-én pedig Rákosmentén csatlakozik az ételosztásba. A Katolikus Karitász karácsonyi segélyakcióit online adományozással a www.karitasz.hu oldalon lehet támogatni, valamint a 1356-os adományvonalon, hívásonként 500 forinttal is lehet támogatni.


A Katolikus Egyházban Szent VI. Pál pápa kezdeményezésére január 1. a Béke Világnapja. Ebből az alkalomból a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia arra hívja a híveket, hogy 2024. január 1-én a szentmiséken és más imaalkalmakon kiemelten is imádkozzunk közösen a békéért a világban, különösen is az Ukrajnában és a Közel-Keleten zajló fegyveres konfliktusok mihamarabbi békés lezárásáért.

Az Ökumenikus Imahét 2024-ben január 21. és 28. között kerül megrendezésre. Az esemény budapesti nyitó istentisztelete 2024. január 21-én, vasárnap a Szent István-bazilikában lesz.

2024 őszén Budapesten kerül megrendezésre a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS). A többnapos rendezvényfolyam célja, hogy bemutassa a hívőknek és nem hívőknek egyaránt a Katolikus Egyház társadalmi tanításán alapuló tevékenységeit.

December 4-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen került bemutatásra a Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a Magyar Kurír adott ki. A 168 oldalas, képekkel gazdagon illusztrált kiadvány a 2023-as magyarországi pápalátogatás történetének krónikája. A könyv megrendelhető, illetve megvásárolható a Magyar Kurírnál, valamint az Új Ember könyvesboltjában is.

Ferenc pápa 2023-as magyarországi apostoli látogatásának első évfordulójára nemzeti zarándoklatot hirdetett Rómába a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. 

Forrás: MKPK