Szent Zotikosz emléknap Tolcsván

Püspöki elismerésekben részesült és születésnapot ünnepelt a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény, névadójának emléknapján.

gála

A Miskolci Egyházmegye a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézményben közel hétszáz gyermekről gondoskodik, már három éve. Az intézményhez több mint kétszáz nevelőszülő és tizenegy lakásotthon tartozik, feladataikat segítő szakemberekkel.

Munkájukat püspöki díjjal és dicséretekkel, valamint igazgatói dicséretekkel ismerték el. A Zotikosz díjat évente egy dolgozó kaphatja meg, aki a gondjaira bízott gyermekeket a görögkatolikus egyház tanítása szerint neveli és minden igyekezetével azon van, hogy értékteremtő, és más intézményeknek is követendő és példa értékű legyen a Gyermekvédelmi Intézmény.

Kiemelkedő tevékenységéért 2016-ban Árvagondozó Szent Zotikosz Díjban Orosz Istvánné szakmai vezető részesült. Közel harminc éve nagy szeretettel és türelemmel foglakozik a családjukból kikerült gyermekekkel. A hernádvécsei gyermekotthon szakmai vezetését 2011-től a mai napig nagy türelemmel, alázattal végezi. A gyermekek nagyon szeretik Éva nénit, bizalommal fordulnak hozzá. Életszemléletéből fakadóan fontos feladatának tekinti a keresztény életszemlélet megismertetését, a görögkatolikus vallás gyakorlását, mind munkatársai, mind a gyermekek számára. Igazi gyermekvédő. Nem munkának, hanem nagyon szép szolgálatnak tekinti a gyermekekért végzett tevékenységet. Munkája mindannyiunk számára példaértékű.

Szent Zotikosz Díj átadása

Püspöki dicséretben négyen részesültek:

Farkas Jánosné, gyermekvédelmi asszisztens, munkáját hivatásnak tekinti, lakásotthonban törekszik a keresztény életszemlélet tudatos alakítására, elősegíti a gondozott gyermekek vallási nevelését. Erőssége a következetesség, a szakmaiság, a gyermekközpontúság, a türelem, a humorosság, a megbízhatóság.

Balovics Györgyné, nevelő több mint 40 éve dolgozik az intézményben. Az évek folyamán több intézményi átalakítást is megélt. Munkaköreihez-feladataihoz, mindig képes volt szakmailag alkalmazkodni és megújulni, folyamatosan képezte magát. A családias hangulat megteremtésére törekszik munkatársaival és a gondozottakkal. Fontos számára a bizalmas őszinte légkör, munkahelyét második otthonának tekinti, így gyermekeink felé is azt közvetíti, hogy a lakásotthonban otthon érezzék magukat.

Tarrné Novák Tünde nevelő Megyaszón a Forrás lakásotthon nevelője. Következetesen, a szabályokat is betartatva vezeti jó irányba a gyerekeket. Ösztönzi munkatársait és az együtt gondolkodás eredményeként számtalan kreatív tevékenységet és szabadidős elfoglaltságot szervezett a gyerekek nagy örömére. Egyik olyan lakásotthonunk nevelője, ami az irányításával otthonos légkört, és kellemes hangulatú, családias együttélést biztosít a neveltjeinknek. Mindennapjait a keresztény szemléletű nevelés jellemzi.

Szabóné Frankó Mária 2002-től dolgozik nevelőszülői tanácsadóként, jelenleg közel 18 nevelőcsaládban segíti, kíséri figyelemmel a több mint 60 gyermek sorsának alakulását. Marika megbízható tanácsadó, aki a feladatok vállalásában példát mutat. Üdültetni, táboroztatni viszi a gyermekeket, versenyekre, tehetségkutató rendezvényekre, az intézmény által szervezett programokra kíséri őket. Az elmúlt időszakban aktívan közreműködött nevelőszülői hálózatunk minta iratanyagának összeállításában.

Példamutató munkájukért igazgatói dicséretben részesülnek:

  1. Bucskó Gáborné nevelőszülő
  2. Csizmár Jánosné  nevelőszülő
  3. Fazekasné Aczél Andrea nevelőszülői tanácsadó
  4. Frankó Józsefné nevelőszülő
  5. Füleki Árpádné nevelőszülő
  6. Juhász Istvánné nevelőszülő
  7. Kissné Sándor Rózsa nevelőszülő
  8. Molnár Sándorné nevelőszülő
  9. Sebők Anita nevelő 
  10. Stefánné Rácz Anna nevelőszülő
  11. Szinyéri Istvánné nevelőszülő
  12. Szomolya Jánosné - gyermekvédelmi asszisztens
  13. Szűcsné Göllner Ildikó nevelőszülő
  14. Szűcsné Iván Éva   nevelőszülő
  15. Tóth Ildikó nevelő
  16. Varannai Istvánné gyermekvédelmi ügyintéző

Az emléknapot a hagyományoknak megfelelően Tolcsván, a nevelőszülői hálózat központjában ünnepelték. A görögkatolikus templomban tartott Szent Liturgián gondozók és gondozottak együtt adtak hálát az elmúlt évért. Majd az ünnepségen a gyermekek rövid műsorral köszöntötték a jelenlévőket. Nagy örömükre a szokásos születésnapi torta sem maradt el a rendezvényen.

Kívánjuk, hogy jövő évi munkájuk is áldás teljes legyen!

(jobbról) Lónárt Csaba Attila, Orosz Atanáz

Címkék