Seccoszentelés a Miskolci Görög Katolikus Általános Iskolában

Intézményünkben, a Miskolci Görög Katolikus Általános Iskolában 2015. október 1-jén került sor az előző tanév során felújított és átadott épületrész Bem József utca felőli falára festett secco megszentelésére és megáldására. Az ikon az Istenszülő Szűz Máriát ábrázolja, akit néhány évvel ezelőtt Püspök atya választott iskolánk védőszentjének.

Istenszülő ikon

A rendezvény az iskola új aulájában liturgiával kezdődött, melyen iskolánk valamennyi dolgozója és tanulója részt vett. A szertartáson a főmiséző Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke volt, és Szemerszki Mihály atya, iskolánk oktatási referense, valamint Béres Gábor atya, iskolánk lelkésze koncelebráltak. Alsós és felsős diákjaink ministráltak, és a szertartást iskolánk énekkarának csengő hangú diákjai tették ünnepélyesebbé.

        A püspök atya prédikációjában hangsúlyozta, hogy Isten szárnyai alatt valamennyien nyugodtan, bizalommal lehetünk, mert Ő megóv minket minden bajtól. Felidézte az üldöztetés elöl Egyiptomból menekülő keresztényeket, akik zsebükben magukkal vitték imádságukat, hogy el ne felejtsék azt, az Istenszülő Szűz Mária pedig meghallgatta imáikat. Mi is elimádkoztuk ezt az imát, hogy az Istenszülő Szűzanya ma is gondoskodjon rólunk, és szeretettel együtt érezzen velünk. Ezen a szép napon megköszöntük Szűz Mária gondoskodását, hisz iskolánkat is az Ő oltalmára bíztuk néhány évvel ezelőtt.

        Püspök atya arra kért mindannyiunkat, hogy ajánljuk ezt a hónapot Szűz Mária oltalmába, és amikor reggelente, iskolába érkezve felnézünk az új ikonra, magunkban mi is imádkozzunk: „A te oltalmad alá sietünk, Istenszülő Szűz. Meg ne vesd szükségünk idején könyörgésünket.”

        A püspöki liturgia után az ikon ünnepélyes megszentelésére és megáldására került sor. A secco Maklári Zsolt festő alkotása, és az Istenszülő oltalma címet viseli. Püspök atya az ikon megáldása után megáldotta iskolánk első osztályos tanulóit is.

        Püspök atya három évvel ezelőtt, amikor Szűz Mária oltalmába helyezte iskolánkat, a mai napot, október 1-jét születésnapnak jelölte, amit ma iskolánk közössége méltóképpen ünnepelt.        

                                                           Garad Mónika pedagógus

KÉPGALÉRIA

VIDEÓ

Címkék