Legyetek szentek ...

Varga László püspök tartott lelki napot a Borsodi Esperesi Kerületben

Atanáz püspök és László püspök

A Miskolci Egyházmegye centenáriumi ünnepségére készülve kerül megszervezésre minden esperesi kerület számára egy-egy lelki nap. Nem volt ez másként a Borsodi Esperesi Kerülettel sem. Április 13-án, Sajópálfalán gyűltek össze a papok és a hívek egyaránt. Nem csak az egyházmegye főpásztora, Orosz Atanáz püspök atya, hanem a Kaposvári Egyházmegye vezetője is, Varga László püspök atya is részt vett ezen az eseményen. Utóbbi főpásztor tartotta a lelki nap elmélkedéseit is.

Varga László

Egy imaórával kezdtük meg lelki utunkat, amelyben tanítást is kaptunk László atyától. Az életszentségre és a megtérésre hívta fel a figyelmünket. Arról beszélt, hogy megkapta mindenki a Szentlelket és ezzel együtt azt is, hogy lehetőségünk van szentté válni. Erre meghívást is kaptunk. Nem mástól, mint a Teremtő Istentől: „Legyetek szentek, mert én, az Úr, a ti Istenetek szent vagyok.” (Lev 19,2)

A nap kiscsoportos beszélgetéssel folytatódott. Itt mindenki megoszthatta a másikkal, hogy a megtérés milyen formában volt már jelen az életében.

a templomban

Szent Liturgiával folytatódott a lelkigyakorlat. Az Evangélium felolvasása után ismét tanítást adott át László püspök atya. A szegényekről, elesettekről tett tanúságot, hogy az ő életében milyen módon kapott Istentől buzdítást, tanítást.

A lelki táplálékok mellett a testi táplálék is osztályrészül jutott. Ebéd következett, ahol folytatódhatott a kötetlen beszélgetés az említett témafelvetésekkel kapcsolatban is.

A nap zárásaként a Paraklisz imádságával mondták el a hála szavait a lelkigyakorlatra érkezett atyák és a hívek is egyaránt az Istenszülő kegyképe előtt.

Figeczki Gábor, h. lelkész

Címkék