Karácsonyi készülődés VII.

A karácsonyi készület mostani részében a sárospataki Örömhírvétel Görögkatolikus Óvoda programjaiba nyerünk bepillantást.

betlehemezés

„Adventi hírnök, friss fenyőág, lobog már minden gyertyaláng.

Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt.

Ujjong a szívünk, dalra gyúl, nincs már messze az Úr.”

 

A karácsony a keresztény emberek egyik legfontosabb ünnepe, amelyben Jézus születésére emlékezünk. Ez az ünnep Jézus születés történetére épül, mi szerint Jézus a próféták által megjövendölt Messiás, aki megváltja az emberiséget a bűntől.

A karácsony a szeretet ünnepét is jelképezi. A magyar embereknél a családok körében elterjedt szokás lett a karácsonyi ajándékozás. Gyakran az ajándékok özöne túlnő az ünnep igazi jelentőségén, a valóságos mondanivalóján. Az óvodában arra törekszünk, hogy az egymás iránti megbecsülés, a másik ember meghallgatása, feltétel nélküli szeretete és elfogadása is egyfajta ajándék, mellyel megörvendeztetjük a barátainkat, családtagjainkat. Jó cselekedetekkel napi szinten boldoggá tesszük embertársainkat, ezáltal a mi lelkünket is az elégedettség, boldogság érzése hatja át. Az Adventi időszakban, lélekben, testben és külsőségekben is felkészülünk a karácsonyra.

Óvodánkban az adventi várakozást ezek az érzések teszik minden évben meghitté és feledhetetlenné.

 

Ebben az évben az adventi időszak kissé másképpen alakult, zajosan, porosan, gyakori költözéssel zajlott. Ez az esemény azonban örömteli esemény is, hiszen az óvoda felújítási munkálatai elkezdődtek. Ez azonban a szülők, gyermekek, külső partnerek és óvodai dolgozók türelmét, toleranciáját egyaránt próbára teszi.

Elsőként az óvoda udvari játékainak cseréje, telepítése történt, jelenleg a vizesblokkok felújítási munkálatai folynak. Reményeink szerint 2017. január 3-án már tiszta, felújított mosdóhelységek fogadják a gyermekeinket.

A rendkívüli körülményeket összefogással, szeretettel és türelemmel viselve mondok hálás köszönetet az Úristennek az erőért és a megújulás lehetőségéért, fenntartónak a támogatásért, Sárospatak város önkormányzatának a segítő együttműködésért, a szülőknek a türelemért és pozitív hozzáállásért, munkatársaimnak az erőt próbáló munkáért, és nem utolsó sorban a Farkas Ferenc Művészeti Iskola vezetőségének azért, hogy ebben a rendkívüli időszakban helyet és otthont adtak az óvodásainknak a közös karácsonyi ünneplésre.

A nehézségek ellenére igyekeztünk az óvoda ünnepi programjait hagyományainknak megfelelően megvalósítani, és a gyermekeket az elmúlt évekhez hasonlóan a lelkeket megújító szeretettel felkészíteni a Karácsonyra, a legszebb keresztény ünnepre, a szeretet ünnepére.

 

Adventi programjaink:

  1. hét:
  • A gyermekekkel együtt elkészítettük az óvodai adventi koszorút, felelevenítettük az ünnepi dalainkat, valamint új énekeket, verseket is tanultunk. Ünnepi keretek között, együtt meggyújtottuk az első gyertyát a koszorún, közben énekeltünk, verseltünk, együtt örültünk a gyertyalángnak. Ettől a naptól kezdve karácsonyig minden nap égnek a gyertyák az adventi koszorúkon, jelezve a karácsony közeledtét.
  • Ünnepi díszbe öltöztettük az óvodát, fenyő és fénydekorációk kihelyezése, és az ünnepváró fények meggyújtása.

első adventi gyertyagyújtás


2. hét

  • A gyermekek betlehemes játékkal készülődnek a karácsonyra, az ünnepi műsorra. Kezdetét veszi a saját kezűleg készített ajándékok elkészítése, melyet a gyermekek ajándékba adnak a szüleiknek, a vendégeknek.
  • Az óvoda dolgozói Adventi lelki napon vettek rész Miskolcon. A Juhász Géza Helynök Atya által vezetett elmélkedések hozzásegítettek mindnyájunkat a lelki megtisztuláshoz, az elmélyült ünnepváráshoz.

3.hét

  • Városi Adventi gyertyagyújtás a Makovecz téren: az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvoda és a Carolina óvoda gyermekeinek közös műsora.
  • Mikulás futás a városban a „Bozsik ovi-foci” sportcsoport tagjaival.
  • Szent Miklós ünnep a Szent Péter és Pál Görögkatolikus templomban.
  • Lovas Mikulások fogadása az óvodában

lovas Mikulások

4. hét

  1. Karácsonyi dekoráció, kézműves foglalkozások és mézes sütemények készítése a csoportokban.Az iskolás görögkatolikus hittanos gyermekek betlehemes, csillagjáró műsora az óvodában Vera néni vezetésével.
  • Idősek karácsonyi köszöntése az óvodai betlehemes műsorral a sárospataki Idősek Otthonában.
  • Óvodai ünnepi műsor és betlehemes játék bemutatása a szülőknek és a meghívott vendégeknek, majd közös kántálással ünneplés és ajándékozás. Ebben az évben az óvodában folyó felújítási munkák miatt külső helyszínen, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola hangverseny termében

5. hét

  • Ovis karácsony, ajándékozás
  •  

Pálfalvi Nándor versével kívánok kegyelemmel teljes, Áldott Karácsonyi Ünnepeket és örömökben gazdag Boldog Új Évet az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvoda gyermekei és dolgozói nevében szeretettel:

Tóth Ottóné

óvodavezető

Pálfalvi Nándor: Karácsony

Karácsony ünnepén
az a kívánságom.
Legyen boldog mindenki
ezen a világon.
Itt is, ott is mindenütt
legyen olyan béke,
mint amilyen bent lakik
az emberek szívébe

FÉNYKÉPEK