Georgikon – Sátoraljaújhelyben

Szeptembertől a Miskolci Egyházmegye fenntartásába egy újabb köznevelési intézmény került, a Georgikon Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Sátoraljaújhelyben.

Georgikon

Az iskolában a mezőgazdasági másfél évszázados és a közel ötven éve folyó élelmiszeripari képzés hagyománya nem változott meg. Az intézmény 1997-ben vette fel az aszúbor megalkotójának, Szepsi Laczkó Máténak a nevét. A fenntartóváltással ez azonban megváltozott. Az új görög nevet - amely a "földművelés" mellett Szent György vértanú nevét is magában hordja - még a diákoknak is szokniuk kell. A korábbi iskolai hagyományok mellé, a görögkatolikus hagyományok folyamatosan épülnek majd be.

Régi iskolai hagyomány a szőlő és bor ünnepe:

„Verőfényes délelőttön emlékeztünk meg iskolánkban szeptember 21-én Hegyalja nagy szülöttéről, Szepsi Laczkó Mátéról. Több volt ez egyszerű alkalomnál, hiszen ezen a napon a szőlőművelés szerepét is méltattuk, mivel ez környékünk meghatározó tevékenysége volt évszázadok óta. Kiemelt szerep jutott ebben a tokaji aszúnak, amely méltán örvend világhírnévnek, és tette híressé ezt a vidéket”. Gribovszki László, 9.A osztályos tanuló

diákok Franciaországban

Az iskola nemzetközi pályázatokon is részt vesz. Idén nyolc diák kapott lehetőséget, hogy szakmai gyakorlatát külföldön teljesítse az Erasmus+ projekt keretében. A háromhetes program alatt a szüreti munkálatok mellett hétvégenként kulturális programokon vettek részt. Meglátogatták Avignon és Marseille városát, fürödtek a Földközi tengerben és megmászták a francia Alpok Mont Ventoux hegyét.

A tehetségfejlesztés terén a korábbi évek kitartó munkájának eredményeként a „Mező Tehetségpont" kiválóan akkreditált tanúsító elismerő oklevelet vehetett át az iskola 2016. október 1-én, a tehetségpontok őszi találkozóján, Budapesten.

A sport terén is jeleskedett az iskola, a focicsapat első helyezést ért el az V. István kupán, Sátoraljaújhelyben.

oklevél

Gratulálunk az iskola eredményeihez és kérjük Isten áldását további munkájukra!

 

Címkék