Ferenc pápa levele Bartolomeosz pátriárkához: szoros kötelék fűzi össze egyházainkat

Szent András ünnepén Ferenc pápa az általános kihallgatáson a köszöntések között emlékeztetett az apostolra és erejére, amellyel szembe nézett a vértanúsággal és amellyel az Üdvözítőt lelkesen követte. Majd a pápa gondolatban az ökumenikus pátriárkátus felé fordult, továbbá levelet küldött Bartolomeosz pátriárkának.

Ferenc pápa és Bartolomelosz pátriárka

Ferenc pápa példaként emlékezett Szent Andrásra, aki példa a fiatalok számára,hogy az Atya háza felé zarándokoljanak életükben, a betegek számára az elviselhetetlen szenvedésben, az új házasok számára, hogy befogadják a szeretet fontosságát az új családban. Ezt követően a pápa gondolatban az ökumenikus pátriárkátus felé fordult, amely ezen a napon ünnepelte Szent Andrást, a konstantinápolyi egyház védőszentjét, továbbá levelet küldött Bartolomeosz pátriárkának.

A pápa szeretettel fordult levelében a pátriárka és egyháza felé. Felidézte isztambuli útját, a szentszéki delegáció fanari látogatását, illetve a patriarkátus küldöttségének jelenlétét Szent Péter és Szent Pál ünnepén Rómában. Kifejezte reményét, hogy együtt tanúságot tegyenek a kölcsönös szeretetről és osztozzanak az eucharisztikus asztalban. A nyári krétai ortodox zsinatról szólva megállapította, hogy az a katolikusok számára az ösztönzés forrása. Elismeréssel szólt Bartholomaiosz pátriárka kezdeményezéseiről a találkozás és a párbeszéd érdekében, a nehézségek tudatában is, amelyek az egység felé vezető úton megjelennek.

A keresztények közötti kapcsolatok történetét áttekintve, amelyeket konfliktusok jellemeztek, a pápa megállapította, hogy vannak, akik ma is a múlt viselkedésformáiba kapaszkodnak. A szentatya az imára, a közös jó cselekedetekre, a párbeszédre, a megosztottság felszámolására, valamint a közeledésre hívta mindkét egyházat. Az utóbbi évtizedek dialógusa elvezetett oda, hogy a katolikusok és ortodoxok elkezdték egymást testvérként elismerni. Majd ebből fakadóan kezdeményezték az evangélium közös hirdetését, az emberiség és a béke ügyének szolgálatát. Ehhez a teológiai párbeszéd is hozzájárult. Maradnak továbbra is kérdések, de a szinodalitás és az első évezred primátusa közötti kapcsolatról osztott gondolkodás ösztönzést adnak a tekintetben, hogy az egyházban miként gyakorolható a primátus majd akkor, amikor a keleti és nyugati keresztények végleg kiengesztelődnek.

Végül Ferenc pápa felidézte a keresztények és más vallások képviselői közti szeptemberi assisi találkozót, melynek során közös felhívást fogalmaztak meg a béke érdekében. A szentatya szerint a barátság elmélyítésének örömteli alkalma volt ez a találkozó, melyen megmutatkozott a közös látásmód az egyház és a társadalom életét érintő nagy kérdésekben.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Címkék