Ferenc pápa kinevezte Karikó Katalint a Pápai Életvédő Akadémia tagjává

A Szentatya Karikó Katalin professzor asszonyt a Pápai Életvédő Akadémia rendes tagjává nevezte ki adta hírül a Vatikáni Sajtószolgálat február 10-én, délben.

Karikó Katalin

„A Szentatya igen tisztelt Karikó Katalin professzor asszonyt, a Szegedi Tudományegyetem (Magyarország) tanárát a Pápai Életvédő Akadémia rendes tagjává nevezte ki” – adta hírül a Vatikáni Sajtószolgálat február 10-én, délben.

Karikó Katalin Szolnokon született (1955. január 17.), gyermekéveit Kisújszálláson töltötte (1955–1973). A Szegedi Tudományegyetemen (akkori nevén a szegedi József Attila Tudományegyetemen) tanult biológus szakon (1973–1978). Doktori képzése időszakában (1978–1982) a Szegedi Biológiai Központban (SZBK) végzett kutatómunkát. 1983-ban biokémikus doktori fokozatot szerzett a Szegedi Tudományegyetemen.

A Magyar Tudományos Akadémia posztdoktori ösztöndíjasaként első munkahelye a Szegedi Biológiai Központ (1982–1985) volt. Munkavállalási lehetőséggel, a családjával együtt az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. A Temple University Biokémia Tanszékén Philadelphiában, majd a Wasthingtontól észak-keletre fekvő bethesdai (Maryland) kutatóállomáson gyűjtött további kutatói tapasztalatokat (1985–1989). A University of Pennsylvania különböző részlegeiben oktatóként és kutatóként dolgozott (1989–2013). Itt határozta el, hogy az mRNS-t alkalmassá teszi terápiás célokra.

1997-től kezdett együttműködni Drew Weissmannal. Tudományos felfedezésük 2005-ben mérföldkőnek számított az mRNS kutatásban. Karikó Katalin a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine adjunktus professzora. Társalapítója és vezérigazgatója volt (2006–2013) az RNARx vállalatnak, amely nukleozid-modifikált mRNS terápiás célú kifejlesztésével foglalkozott. 2013-tól a németországi BioNTech RNA Gyógyszergyár vezető alelnöke.

Alapító tagja (2013) az International mRNA Health Conference tudományos szervezőbizottságának. Az Academia Europaea tagjává (2020), a Szegedi Tudományegyetem, a Duke University és a Humanitaa University díszdoktorává (2021) választották. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora. A Covid-19 világjárvány megfékezésére hivatott mRNS-vakcina létrehozását felfedezéseivel megalapozó kutató Karikó Katalin.

Neve bejárta a világot, a média bemutatja életútját, kutatási eredményeit és elkötelezett hozzáállását, amellyel milliók életét segít megmenteni. Karikó Katalin 13 amerikai szabadalommal rendelkezik. Munkásságát több orvosi díjjal és sok-sok kitüntetéssel ismerték el.

Munkásságát 2021-ben Széchenyi-díjjal, 2023-ban orvostudományi Nobel-díjjal ismerték el – ő az első magyar nő, aki ebben az elismerésben részesült.

Pápai Életvédő Akadémia (Pontificia Accademia per la Vita)

Az 1994-ben megalapított Pápai Életvédő Akadémia a napjaink egyik legnagyobb kihívását képező bioetikai kérdéseket hivatott tudományosan kutatni. A legfeljebb 70 rendes tag mellett tiszteletbeli és levelező tagok alkotják, akik akár nem keresztények is lehetnek. 


Forrás: Magyar Kurír

Címkék