Böjti gondolatok

"Ahol a kincsed, ott a szíved is."
Mt 6,1

böjt

"Ha Isten a tiéd, semmid nem hiányzik: Isten egyedül elég!"
Avilai Nagy Szent Teréz

 

"Bízzál az Úrban, és cselekedjél jót, így lakjál a földön, és fogyaszd bőséges gyümölcsét! Gyönyörködj az Úrban, és megadja, amit szíved kíván!"
Zsolt 37,3

 

"Ha tudunk imádkozni azokért, akik rosszat akarnak nekünk, az az ellenségeinket jobbá teszi, mi pedig még inkább Isten gyermekeivé válunk."
Ferenc pápa

 

"Mindnyájan csak törekszünk az életszentségre, de még sok küzdelmet kell vállalnunk a bűn elleni harcban."
Ferenc pápa

 

"Nyomd el a gyomrot megtartóztatással és ezáltal elhallgattatod magadban, mert a nyelv megkíméli az erőt az ételek sokaságától."
Lépcsős Szent János

 

"A szeretet nem jutalom, hanem gyógyszer. Nem annak kell adni, aki megérdemli, hanem akinek szüksége van rá."
 Böjte Csaba

 

"Mértékletesen kell böjtölni és megadni a testnek a legszükségesebb segítséget, de úgy, hogy abban ne a gyönyör vezessen, hanem a józanész. Aki így tartja böjtöt, mint a legjobb házépítő, dicséretet érdemel."
Nagy szent Bazil

 

"Milyen szép a szentgyónásban átérezni az Atya irgalmas ölelését, felfedezni, hogy a gyóntatószék az irgalmasság helye, s engedni, hogy megérintsen az Úr irgalmas szeretete, amely mindig megbocsát nekünk!"
Ferenc pápa

 

"Jóllakásunk rossz lelket küld ránk, azt mondva: Menj, gyomra megtöltve, nem sokat fogsz fáradni. Ez eljővén mosolyog, és kezünket és lábunkat álommal megkötözve, azt teszi velünk, amit csak akar."
Lépcsős Szent János

 

"A hősnek nem szabad elgyengülni, hanem erejében kell lennie, ahányszor csak a hőstett számára arra szükség van. Így a testi fáradság árán megtisztulhat a lélek is."
Diadochosz

 

"Amíg élünk, mindig lehetséges az újrakezdés, csak engednünk kell, hogy Jézus átöleljen minket, és megbocsásson nekünk."
Ferenc pápa

 

"Ima nélkül a böjt fogyókúra, böjt nélkül az ima: fecsegés."
Eperjes Károly

 

"Két arca van a has hizlalásnak: a torkosság és a falánkság. Az első, amikor az ember az étel kellemességét keresi, a falánk pedig nem is törődik az ételek ízével, csak gyomrát igyekszik megtölteni."
Dorotheosz apát

 

"Nem az számít, hogy nagy, vagy kicsi, látványos, vagy jelentéktelen dolgokat teszünk, - csak a szeretet számít, amellyel véghezvisszük őket. "
Szent XXIII. János pápa

 

"A böjt formáját illetően nem lehet könnyen azonos rendet tartani, de mindenkinél egy szabálynak kell lenni: megszelídíteni a testet a szív megtartóztatására és a lélek megerősítésére."
Római Kasszián

 

"Aki a böjt fegyverébe van öltözve, minden időben felhevül a buzgóságtól. Mert a buzgólkodó Illés is, amikor felbuzdult Isten törvényeiért, teljesen a böjtben élt."
Szíriai Izsák
 

"A böjt, mint lelkünk orvosa elrendeli, hogy mindenki fordítson saját magára figyelmet."

Teológus Új Szent Simeon

 

"Ha a fény hordozója akarsz lenni az emberiség sötétjében, engedd hát, hogy növekedjék benned a benső élet."

Roger testvér

Roger testvér

 

"A böjt az önuralom, önnevelés leghatékonyabb eszköze."
Mahulányi József

 

"Amikor az ételtől való tartózkodás alázatossággal párosul, akkor a többi szenvedélyek is lehullnak."
Lépcsős Szent János

 

"Amint a megtelt hajó hamar elsüllyed és elmerül, úgy az evésnek és ivásnak magát átadó ember a mélységbe jut, lesüllyeszti értelmét, s végül mint egy élő halott nem képes többé arra, hogy bármi jót tegyen."
Aranyszájú Szent János

 

Ha a figyelmet kiveszem az imádságból, az nem imádság, ha a figyelmet kiveszem a szeretetből, az nem szeretet, csak utánzása a szeretetnek.

 

"Isten szeretetében kell az embernek reménykednie. Jaj lenne nekünk, ha Isten csak igazságos lenne."
Nikosz Kazantszakisz

 

"A megtartóztatást, ami a testi bölcsesség leigázására szolgál, szereti az Úr, mert az a test elnyomása által megszentelést eredményez."
Nagy Szent Bazil

 

"Nekünk így kell tennünk: nemcsak egyszerűen eltölteni a böjt heteit, hanem vizsgálni a lelkiismeretet. Ha nem mutatunk fel ilyen gondoskodást lelkünkért, nem lesz semmi hasznunk a böjtből és a megtartóztatásból, amelynek magunkat alávetettük."
Aranyszájú Szent János

 

"A szeretet az a szem, amellyel megláthatjuk és megtapasztalhatjuk Istent, aki Szeretet. Aki Istent nem szereti, az önmagát sem szereti."
Szent Ágoston