Hírek

Nazianzi Szent Gergely

Folytatódik a püspöki katekézis

Hely
Missziós Iroda, Miskolc, Szeles u. 35.
Időpont

Folytatódik a püspöki katekézis a Miskolci Egyházmegyében. A következő előadás március 28-án, 18.45-től kezdődik a Missziós Irodában, téma Nazianzi Szent Gergely.

Krétai Szent András

Krétai Szent András bűnbánati kánonja

Hely
Miskolc, Nagyboldogasszonyról nevezett Püspöki Székesegyház (Búza tér)
Időpont

Minden évben egyszer, nagyböjt ötödik hetének szerda estéjén végzik a magyar görögkatolikusok a Krétai Szent Andrástól származó nagy bűnbánati kánont. A miskolci székesegyházban (Búza tér) 2017. március 29-én, 17.00 órakor kezdődik az utrenye szertartása, ennek keretében hangzanak el a bűnbánati kánonok. „Itt a bűnbánat ideje, én is hozzád sietek, Teremtőm, vedd le rólam a bűn súlyos bilincsét, és mint irgalmas, adj nekem bűnbocsánatot!” (Krétai Szent András bűnbánati kánonja, I. óda)

sakkverseny

VI. Görög Kupa

Idén már hatodik alkalommal rendezte meg a Görög Kupa sakkversenyt a Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda. A versenyzők országos megmérettetésre is készülnek.

böjt

Böjti eledel: egy falatka odaadás – 2017

„A böjt idejének felén átlépve, kezdjünk végre Isten tetszése szerint élni, és buzgón igyekezzünk az erényes életmód célja felé, hogy elnyerhessük a boldogságot, mely el nem múlhat már!”
Tetszenek-e Istennek az én cselekedeteim? Hány olyan tettem van, amely egészen biztosan nem tetszik neki, csak elviseli tőlem? Ma nem szeretnék a terhére lenni. Épp ellenkezőleg, szeretném, ha tetszene neki mindaz, amit teszek? Ez vezessen ma minden tettemben!

meghívó

Szépséges Pászka - 2017

A Miskolci Egyházmegye Püspöke szeretettel meghívja Önt a "Szépséges Pászka" című Egyházművészeti rendezvényre a Miskolci Művészetek Házába.
Érdeklődni és belépőjegyet igényelni korlátozott számban a parókiákon lehet.

Sajópálfala

Óvónőknek tartottak lelki napot Sajópálfalán

A Miskolci Egyházmegye fenntartásában, Kazincbarcikán működő Angyalkert Görögkatolikus Óvoda dolgozói húsvéti készületüket megerősítve tartottak lelki napot Sajópálfalán.

Diósgyőri görkat. templom

Nagyböjti templomi találkozások

Hely
Miskolc-Diósgyör, görögkatolikus templom
Időpont

Nagyböjt hétfőin 17.30-tól közös nagyböjti vecsernyére várjuk miskolci templomainkban nem csak a miskolciakat. Az ötödik templomi találkozás helyszíne március 27-én a diósgyőri görögkatolikus templom.

Orosz Atanáz, dr. Fekete Zoltán

Mezőkövesd

A Miskolci Egyházmegye Mezőkövesden görögkatolikus templom építését tervezi. A templomépítéshez szükséges teleket az egyházmegye ingyenesen kapta meg az önkormányzattól. A területátadásról szóló megállapodást dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke és dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd város polgármestere március 22-én írta alá. A templomot még az idén szeretnénk felépíteni a Szőlő és Barack utca által határolt területen.

logo

Két éves a Görögkatolikus Metropólia

A Hajdúdorogi Egyházmegye a 2015-ös esztendőt jubileumi évnek nyilvánította, annak emlékére, hogy 300 éve, 1715 augusztusában a pócsi templom Istenszülő ikonja csodálatosan könnyezett. A tricentenáriumi év nyitányaként a Kegykép 2015. március 8-án 2 hetes országjárásra indult. A kegykép országjáró körútjának ideje alatt március 20-án Ferenc pápa a Magyarországon élő görögkatolikusok számára megalapította a Hajdúdorogi Metropóliát. Március 23-án pedig – amikor a kegykép éppen Hajdúdorogon tartózkodott – a püspöki székesegyházban Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa ünnepélyesen kihirdette Ferenc pápa határozatát.

Áder János és a Szakgimnázium tanulója

Áder János köztársasági elnök látogatása Edelényben

Az edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban tartott ma délelőtt előadást a klímaváltozásról, valamint annak társadalmi és gazdasági összefüggéseiről Áder János köztársasági elnök.